ogulin

Novosti

05

Svi

Problem grijanja u rješavanju

  • Članak napisao/la, administrator

Nastavno na inicijativu gradonačelnika Dalibora Domitrovića da se riješi problema grijanja u gradskim naseljima u gradskoj upravi je danas održan sastanak predstavnika Grada, tvrtke Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o., tvrtke Montcagin-plinara d.o.o. i tvrtke RWE Plin d.o.o.

 

Na sastanku je predloženo da se u dogovoru sa stanarima u naselju Vijenac Ive Marinkovića u jednoj od zgrada provede pilot projekt novog sustava grijanje. Iako postoji više načina na koji se može riješiti problem grijanja u gradskim naseljima temeljem prethodnih izvida situacije na terenu i razgovora s korisnicima sustava grijanja došlo se do zaključka kako je

najkvalitetnije rješenje ugradnja vanjskih samostalnih uređaja za svaku zgradu posebno jer se time izbjegava korištenje postojećih podzemnih toplovoda koji su u jako lošem stanju i koje je potrebno sanirati. Radi se o relativno jednostavnoj investiciji koja ne zahtjeva velike preinake na postojećim instalacijama centralnog grijanja po zgradama. Uređaji su manjih toplinskih učinaka pa su samim time i manjih dimenzija (najvećih tlocrtnih dimenzija 1×1 m) te se lako mogu uklopiti u prostor oko stambenih objekata.

Ne iziskuju velike dimnjake, već je dovoljan manji dimnjak na samom uređaju za grijanje koji se postavlja van zgrade. Osim toga prednost ovog sustava su pravednija i jednostavnija raspodjela troškova i manji gubici na transportu topline.

 

Nakon što se u dogovoru sa stanarima odabere zgrada u kojoj će se provesti pilot projekt slijedi izrada idejnog projekta i troškovnika temeljem kojih će se pristupiti izvedbi radova. Na sastanku je također dogovoreno da kad

budu poznati svi detalji oko troškova izgradnje novog sustava, tehničkih varijanti koje je moguće izvesti, varijanti financiranja, ukupnih mjesečnih troškova i ostalih detalja održat će se sastanak sa stanarima kako bi im se prezentirale sve informacije i kako bi se s njima dogovorila za njih najpovoljnija varijanta.

 

05

Svi