Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Održana 21. Smotra izvornog folklora Karlovačke županije

Vođena geslom „Folklorna budućnost pripada djeci“, u petak 16. lipnja, svečano je započela 21. Smotra izvornog folklora Karlovačke županije "Igra kolo". 

Program ove velike manifestacije, koja već više od dva desetljeća u gradu Ogulinu ugošćuje čuvare folklorne tradicije iz cijele Hrvatske, u tri je dana pružio raznovrsna događanja – izložbu „Etnografska baština Vučjaka“, svečanu promociju fotomonografije „20 godina Igra kola“, program dječjeg folklornog stvaralaštva pod nazivom „Igra kolo maleno“, reviju narodnih nošnji ogulinskog kraja te nastupe 37 kulturno umjetničkih društava.

Nakon što je, zbog nevremena, svečano otvorenje smotre upriličeno u Školskoj sportskoj dvorani umjesto u Parku kralja Tomislava, u subotu je vrijeme ipak bilo naklonjeno organizatorima i folklorašima iz 14 kulturno umjetničkih društava Karlovačke županije i triju gostijućih društava. Revijalnim nastupima na nekoliko lokacija u samom središtu grada Ogulina društva su se predstavila kratkim programom pjesama i plesova svoga kraja, nakon kojeg su se uputila u dvorište Frankopanskog kaštela gdje su, na ljetnoj pozornici, održali svoje folklorne nastupe. Svojim 6-minutnim programima predstavila su se društva Karlovačke županije: KUD župe Sv. Rok, Skakavac; KUD Barilović, Barilović; KUD Lađevčani, Lađevac; KUD Stative, Gornje Stative; KUD Frankopan, Bosiljevo; KUD Netretić, Netretić; KUD Kamanje, Kamanje; KUD Sv. Fabijan, Zagradci; HKUD Sv. Ante – Herceg Bosna, Tušilović; KUD Turanj, Karlovac; KUD Vivodina, Vivodina; KUD Sv. Antun, Zadobarje; KUD Sv. Juraj, Zagorje Ogulinsko i KUD Sv. Ana – Vučjak, Karlovac.

U tom bogatstvu naše županijske folklorne tradicije, program su svojim nastupima obogatili članovi KUU Zvona Zagore, Mirlović Zagora koji su doputovali iz Šibensko-kninske županije; KUD Sklad iz Đakova koji je predstavljao Osječko-baranjsku županiju i dragi gosti sa otoka Mljeta, članovi KUD-a Natko Nodilo iz Babinog Polja koji su kao predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije u našem Ogulinu boravili 3 dana. Nakon subotnjeg večernjeg programa pozornicom su zavladali tamburaši KUD-a Sklad iz Đakova koji su sudionike smotre i Ogulince zabavljali do dugo u noć. Nedjelja je tradicionalno rezervirana za najsvečaniji i najatraktiviniji program „Igra kola“ – svečani mimohod. I ove je godine Ulicom Bernardina Frankopana potekla rijeka folkloraša koji su se u najboljem svjetlu predstavili mnogobrojnim građanima. Mimohod je potekao sve do Parka kralja Tomislava u kojem je upriličeno zajedničko fotografiranje 20 društava sudionika nedjeljnog programa. 


Fotografiranju se pridružio i gradonačelnik grada Ogulina, g. Dalibor Domitrović, koji je kasnije, na početku službenog dijela programa u Frankopanskom kaštelu, poželio dobrodošlicu svim sudionicima „Igra kola“, podržao njihov vrijedan rad i čestitao im na tome što čuvaju tradicijsku baštinu svojih zavičaja. Gradonačelnik se ujedno prisjetio svojih prvih koraka u KUD-u Klek i začetaka smotre „Igra kolo“ na kojoj je i sam svojedobno nastupao. Zatim se svima obratila gđa. Marija Medić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje Karlovačke županije, čestitavši organizatorima i svim sudionicima koji su dio ove vrijedne manifestacije.

Nastupi društava su i posljednjeg dana smotre održani u predivnom ambijentu Frankopanskog kaštela, a svojim su se nastupima predstavili: KUD Klek, Ogulin; KUD Sv. Antun, Pokupska Dolina; KUD Vrhovac, Vrhovac; KUD Sv. Juraj, Draganić; KUD Mostanje, Karlovac; KUD Sv. Margareta, Velika Jelsa; KUD Cetingradska Tamburica, Cetingrad; KUD Paurija, Dubravci; KUD Antun Klasinc, Lasinja; KUD Izvor, Rakovica; KUD Izvor, Generalski Stol; KUD Sv. Rok, Brežani; KUD Vinčica, Belajske Poljice; KUD Korana, Slunj; KUD Lipovac, Generalski Stol i KUD Rečica, Rečica. 

I nedjeljni su program uveličala gostujuća društva; KUD Pounjski Pleter iz Dvora u Sisačko-moslavačkoj županiji, KUD Vrbje iz Vrbje u Brodsko-posavskoj županiji, KUD Seljačka Sloga iz Nedelišća u Međimurskoj županiji i HKUD Perušić iz Perušića u susjednoj nam Ličko-senjskoj županiji. Po završetku svih nastupa posljednjeg dana smotre zasvirali su ogulinski Tamburaši Partyano, zabavljajući sudionike i publiku koja je rado zaplesala uz tamburaške note. Sva su društva i ove godine pokazala zavidnu razinu kvalitete, koja je rezultat i odraz dugotrajnih proba, uvježbavanja, istraživanja svoje lokalne tradicijske kulture te zajedništva temeljenog na ljubavi prema starini i običajima.

Ivan Ivančan, umjetnički direktor Lada, dr.sc. Joško Ćaleta, stručni suradnik u Institutu za etnologiju i folkloristiku te Josip Forjan, ravnatelj Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba pratili su nastupe svih sudionika te ih svojim savjetima i sugestijama motivirali, usmjerili i potaknuli da nastave čuvati tradicijsko bogatstvo svojih predaka. Čitavog su vikenda ogulinskim ulicama odzvanjale tradicijske note, pjesme i koraci starih plesova. Vrijeme je ipak bilo naklonjeno folklorašima te je privuklo i mnogobrojne građane koji su došli podržati sudionike smotre i uživati u pjesmama, plesovima, vrijednim narodnim nošnjama i običajnim segmentima koje su stotine folkloraša donijele i prikazale u našem gradu pod Klekom.

Od njenog utemeljenja 1997. godine, smotru „Igra kolo“ organizira Pučko otvoreno učilište Ogulin. Suorganizatori su  KUD “Klek” i Zajednica amaterskih kulturno umjetničkih djelatnosti (ZAKUD) Karlovačke županije. Glavni pokrovitelji smotre su Grad Ogulin, Karlovačka županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske  koji su prepoznali značaj ove velike manifestacije i podržali njen kontinuitet.

 Opširnije na stranicama Pučkog otvorenog učilišta Ogulin >>

 

 

Ana Krznarić, POU Ogulin

 

Google

Popularno

 

Klik za uvećanje programa Advent 2017 >>

 

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 06.11.2017. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2017. godinu i Projekcije za 2018. i 2019. godinu >> I. izmjene i dopune proračuna za 2017. godinu >>

Financijski izvještaj za prvu polovinu 2017. godine | Arhiva

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

 

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

Oglasna ploča

 

06.12.2017. - Natječaj za direktora Stambenog i komunalnog gospodarstva >>

06.12.2017. - Oglas za utvrđivanje liste prvenstva za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Ogulina >>, obrazac >>

05.12.2017. - Natječaj za voditelja računovodstva Pučkog otvorenog učilišta Ogulin >>

04.12.2017. - Poziv korisnicima programa potpore poduzetništvu u malom i srednjem gospodarstvu Gada Ogulina u 2017. godini >>

01.12.2017. - Oglas za zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme na rok od 6 mjeseci u programu Javnih radova >>

30.11.2017. - Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima grada Ogulina za školsku / akademsku 2017./2018. godinu >>

24.01.2017. - Javni poziv za podnošenje zahtjeva za korištenje Programa potpore poduzetništvu u malom i srednjem gospodarstvu Grada Ogulina u 2017. godini >>  http://www.ogulin.hr/dokumenti/171030-o5-4.pdf

24.01.2017. - Javni poziv za podnošenje zahtjeva za korištenje Programa potpore poljoprivredi na području Grada Ogulina za 2017. godinu >>  http://www.ogulin.hr/dokumenti/171030-o5-5.pdf 

Arhiva oglasa

EU Info

Bilten KARLA 9 >>
Bilten KARLA 8 >>

30.11.2017. Produljenje roka natječaja za mjeru 5 >>, detaljnije informacije o natječaju pogledajte ovdje >>

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>

07.11.2017. Aktualni natječaji >>

25.10.2017. - Natječaj EU fondova  za mala i srednja poduzeća >>

23.10.2017. Natječaj za 10 000 stipendija za ak. god. 2017./2018. >>

20.10.2017. Natječaj EU fondova za energetsku učinkovitost u proizvodnim industrijama >>>>

02.10.2017.
Otvoreni natječaji - listopad 2017. >>

06.09.2017.
Otvoreni natječaji - rujan 2017. >>

EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik